onsdag 18 januari 2012

Kriatallsjukan.

Hej på er alla.
Ja nu är vi halvvägs in i vecka 3. Va fort tiden går. Tycker inte det är länge sedan det var julafton.
Nu har vi fått lite, lite snö här, men det är bara som ett pudertäcke. Inte är det kallt heller, men halt så in i bomben...hihi
Nu har jag haft två "slappardagar" och bara gjort det jag har känt för. Skönt. Blev så orolig när jag var så yr några dagar. Förstog att jag fått tillbaka en släng av Kristallsjukan och den är inte rolig, men heller inte farlig. Det som oroade mig mest var att min puls (hjärtslag) bara var 44.
I söndags kunde jag knappt ta mig ned trappan. Väl nere så snurrade det till så att jag bara ramlade omkull. Klarade inte riktigt ta mig upp igen så Pelle fick hjälpa mig. Vilade på soffan en stund, sen kollade jag på nätet och hittade en läkare som hade skrivit en rörelse man ska göra för att få kristallerna i öronen på plats igen. Den rörelsen hjälpte faktiskt.
Man lägger sig på rygg i sängen med huvudet utanför så att sängkanten kommer ungefär mitt på nacken. Huvudet hänger nedåt. Vrid det från ena sidan till den andra sidan några gånger.
Jag blev bättre direkt och efter ett par timmar var det helt borta. Vet man bara att det är Kristallsjukan så behöver man inte gå till läkare för att göra detta. Man kan göra det själv hemma.
**************************************
Kristallsjukan - den okända folksjukdomen.
Godartad lägesyrsel, eller kristallsjukan, är en sjukdom som främst drabbar kvinnor och som brukar debutera i 40-årsåldern. Symptomen påminner om åksjuka med illamående, kraftig yrsel, en diffus ostadighetskänsla och svårigheter att fokusera blicken och att gå rakt. – Många vaknar av att hela sovrummet snurrar, blir panikslagna och försöker ta sig ur sängen för att det ska sluta. Yrseln är över på 40 sekunder, men kan återkomma så fort personen vrider på huvudet igen, säger Tatjana Tomanovic, specialistläkare på Yrsel- och balansmottagningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Orsaken till sjukdomen är att små kalkstenar – kristaller – lossnat från sin ordinarie plats i balansorganet och hamnat i en av de vätskefyllda båggångarna. När den drabbade ändrar position på huvudet förflyttar sig kristallerna på grund av sin tyngd till båggångarnas lägsta punkt, vilket ger en retning på sinnescellerna och orsakar yrseln.

Vanligast är att yrseln kommer när personen böjer huvudet framåt eller bakåt, eller har legat ner en längre tid.
För de drabbade kan vardagen vara rena mardrömmen. Eftersom det aldrig går att förutspå när nästa yrselattack ska komma är det inte ovanligt att drabbade med riskfyllda arbeten som takläggare eller byggnadsarbetare tvingas byta jobb.
Många förstagångsinsjuknade blir rädda för att de drabbats av en livshotande sjukdom.
Men kristallsjukan är varken farlig eller livshotande.
– Det är en mekanisk förändring i örat och lämnar inga men på balans-organet, säger Tatjana Tomanovic.
Och det går att få hjälp. Ny forskning har visat att något som kallas repositionsbehandling kan bota de allra flesta. Behandlingen innebär att läkaren med några vridningar av patientens huvud flyttar kristallerna ur båggången till hinnsäcken där de senare löses upp.
Vridmanövern tar bara några minuter.

– Det är en så mirakulös behandling att 80–90 procent av fallen blir bra direkt, säger Tatjana Tomanovic.
Även utan behandling kan yrseln klinga av inom ett par dagar till veckor. Personer som upplever yrseln som obehaglig eller som gått med symptomen en längre tid bör dock uppsöka en öronläkare.
*******************************

Igår hämtade jag Karin (Pelles mamma)och vi åkte ned till Inger (Pelles syster) på middag. Det var jättegott. Sen satt vi och snackade några timmar. De är så underbara båda två och jag tycker så mycket om dom. Vi har det så roligt tillsammans också. Skrattar och "fnittrar" som ungdomar.........hmmm..... vilket vi också är... eller????........hihi, man är ju inte äldre än man gör sig :)
Idag städar jag lite. Har askat ur pannan och tänt ny eld...... varmt ska det va.....och det är det också. Här fryser jag aldrig.
Så har jag varit ute och fyllt på till småfåglarna. Frön, olika jordnötter och talgbollar. Tycker det är så mysigt att se när de kommer och äter.
Har även letat på nätet efter mönster till brodermaskinen och JIPPIE, jag hittade det jag ville ha. Inte var det farligt dyrt heller och med två motiv istället för ett som jag trodde. Inger har ju hundkennel och har sex bruna, jättefina Labradorer. Nu ska hon få handdukar till dom. :)))))

Ja detta var allt för idag.
Ha det gott alla.

Kram Lill.
elvis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar