måndag 24 januari 2011

Bröd med oliver och fetaost.

Hej på er alla.
Ja så har denna dagen gått också. Soligt och fint har det varit. Rena våren. (Man kan ju alltid tro och hoppas att det är den som kommit nu, våren altså, men som min mamma alltid sa: Önska i den ena näven och spotta i den andra så får du se vem du får mest i)..... haha....
Idag mår Kjell mycket bättre och vi har suttit och snackat en del. Han har varit uppe mycket idag. Tror han har en del ångest, men han får tabletter för det nu.
Jag körde ner Annie och Tekla till Vänersborg idag. De ska vara några dagar hos Jennie. Förstår henne. Det är inte mycket för henne att göra här.
Jag och Lima åkte in till apoteket i Mellerud för att hämta Kjells mediciner, men som alltid så hade de inte dom inne. De fick dom två timmar senare. Jag betalade dom och hemvården kom ut till oss med dom i kväll. Det är ju viktigt att Kjell får det han behöver och det är tur att hemvården finns.
Annars har jag inte gjort så mycket nytt idag. Städat, tvättat kläder och äldat sopor. Virkat en del på min duk också.
Jag mår bättre idag eftersom det är bättre med Kjell. Fast jag har varit jättetrött hela dagen. Tror det kommer av att jag var så orolig för Kjell igår och idag mår han bättre så jag kan slappna av.
Lima fick ett stort ben som belöning för att hon var så duktig igår. Det tyckte hon om och har "gottat" sig hela kvällen.

Detta var gott.....

Smaskens tycker Lima.

I morgon ska jag till min läkare Ingela Lindahl på Torpa Vårdcentral. Kl.10,20.
Det ska bli bra att få kollat sig riktigt.

Och här kommer ett recept igen.

Bröd med oliver och fetaost (2 st)

50 g jäst
5 dl vatten
4 msk olivolja
salt, gärna örtsalt
1 dl hackade gröna oliver
1 dl smulad fetaost
ca 12-15 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten och rör ut jästen. Salta lite och häll i olivoljan. Blanda i mjölet till en smidig deg. Knåda den några minuter och låt den jäsa i övertäckt bunke 30 min. Ta upp degen ur bunken och dela den i två delar. Spar eventuellt undan en liten bit deg att dekorera brödet med. Kavla ut till två plattor och lägg på fyllningen. Rulla ihop och forma brödet till limpor eller kransar. Om du vill dekorera brödet gör du en fläta eller kanske några blad av den sparade degen och fäster ovanpå limporna/kransarna. Låt jäsa övertäckta på bakplåt ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg för att få blanka bröd. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.

Detta var allt för denna gång.
Ha det gott alla.

Kram Lill.

2 kommentarer:

  1. Hei Lill!
    Joda, våren er kommet. I alle fall er den på veg. :)

    Fint å høre at Kjell og du har hatt en bra dag. Vi får håpe det blir mange av dem fremover.

    Ser nesten ut for at Lima vet hun har vært flink også. Hunder er kloke dyr, tror jeg.

    Lykke til hos legen i morgen (i dag) Lill, håper hun finner alt ok.

    Ha ei god og rolig natt og en fin dag i morgen, begge to.

    SvaraRadera
  2. Skönt att ni haft en lite bättre dag!

    Mums .... brödet såg jättegott ut.

    Kati

    SvaraRadera