torsdag 24 juni 2010

Önskar er alla en TREVLIG MIDSOMMAR.


Hej på er alla.
Vilken dag det har varit idag. I morse rymde Zita och Tekla. Hade full sjå med att hitta dom och få hem dom igen. Tekla gick det bra att få tag i till slut, men inte Zita. Som tur var kom Annie och hjälpte mig. Sen fick jag ta ut Lima och rasta henne.

Så var det dags att köra Kjell till Uddevalla Lasarett där han skull spola urinblåsan med tbc-bakterie. Nu var det 5 gången vi var där och 5 gången det inte blev av. Va sysslar dom med? Det är ju inte klokt. Nu ska dom istället gå in och kolla först och sen blir det operation igen. Stackar han blir ju aldrig frisk.
När vi kom hem var jag så hungrig så jag ville bara spy. Gjorde havregrynsgröt och det var underbart gott. Sen åkte Annie, Jennie och jag för att handla midsommarmat. Vi hämtade upp Annies kompis Anjelika också. Vi handlade på Willys.

Väl hemma igen så gick jag en lång promenad med Zita. ½timma efter vi kom hem igen så rymde hon igen. Måste nog ha henne bunden för hon hoppar över staketet. Och det har hon "lärt" de små att göra också. Gud va jag är trött på hundar just nu. Orkar inte hålla på att leta efter dom. Behöver städa här, men jag hinner ju inget. Det blir så smutsigt också när tre hundar springer ut och in. Men men, jag får stå ut. Nu är det bara en vecka tills Daniel hämtar Zita och Lima. Jag älskar dessa hundar, men det blir för jobbigt för mig. Är ju ingen ungdom längre ..... ha ha ...... eller? Nej skämt åsido. Jag har faktiskt nog med Kjell och hans sjukdom och mig själv och min operation. Är ju fortfarande väldigt trött om dagarna och mår illa av maten, även om det blir bättre och bättre för varje dag.



Så har jag fått en förfrågan om mina matrestriktioner. Nu får jag äta allt, utom lök, purjolök, svamp, nötter, den trådiga delen på broccoli (stjälken får jag inte äta, men buketten går bra) och det tunna skalet runt appelsinklyftorna. Om ca 1 vecka får jag även äta detta. Vitt bröd är ju inte så bra och så kommer det alltid att vara, men kneipp går bra att äta. Ja alla bröd som är lite grova. Får även testa kolsyrade drycker nu och lite godis (4-5 bitar). Dom sa till mig att jag får äta ungefär som innan, men mindre portioner. Man får testa sig fram till hur mycket man får ner. Det är därför man ska äta sakta nu så man lär sig när man är mätt. Nu behöver jag inte vänta 20 minuter innan jag får dricka efter maten, men 5-10 minuter. Då hinner maten ramla lite längre ner i tarmen. Det är inte farligt att äta för mycket, men det kan göra ont och man kan få dumping.
Lena, detta får du äta när det gått 1½ månad efter din operation.
Nu kan du äta ca 1½ Wasa Husman knäckebröd, alla bredbara pålägg samt vanlig hyvlad ost, du kan äta ett kokt ägg och ½-1 knäckebröd, du kan äta 1 skalad äpple eller 1 banan eller 1 skalad päron (efter 1½mnd får du äta skalet). Något jag kan rekommendera är 1 knäckebröd eller en trekantsfralla som du delat i två (ät bara ena delen på en måltid) med Baconost och 1-2 skivor tomat på. (Skala tomaten med potatisskalare först fram tills 1½mnd). Du kan äta ½-1 potatis och 2 frikadeller, du kan äta sallad utan majs, ½potatis och 100g kokt fisk, potatismos och köttfärssås. ( Jag använde shakern till Modifasten och mosade allt till 1½- 2 dl.)
Såhär åt jag vecka2-4. (Stämmer kanske inte helt för jag testade stekt hamburgare som jag blev dårlig av. Stekt mat är inte så bra ännu.)
Frukost: 1dl keso mini eller 1½dl havregrynsgröt med lättmjölk och canderel sötningsmedel eller en knäckemacka med bredbart pålägg, (leverpastej, ost i tub, hyvlad ost, kaviar eller makrill i tomatsås).
Mellanmål 1: 1-1½ dl youghurt eller ½-1 banan.
Lunch: 1½ dl silad soppa (varma koppen eller vanlig, kokt soppa med mjölk) + ½ knäckemacka.
Mellanmål 2: 1-1½ dl youghurt eller 1dl keso mini eller ½ banan eller 1 knäckemacka med kokt ägg.
Middag: 1½-2 dl mosad potatis och frikadeller och välkokta morötter (frikadellerna gjorde jag som till pannbiffar fast jag kokade dom) eller 1½-2dl potatis och kokt torsk eller 1½-2dl potatismos och köttfärssås.
Kvällsmat: 1dl keso mini eller 1½dl youghurt eller ½ banan.




Från vecka 5 började jag öka portionerna lite och från vecka 6 började jag äta lite kött i små bitar, pytt i panna med ½ stekt ägg och rödbetor, ris och korv stroganoff, klyftpotatis eller pommes frites med kyckling-nuggets. Nu kan min middag se ut såhär: ½-1 potatis, 1/3 stekt fläskkotlett, 1 matsked Bearnaisesås och lite sallad. Försök att testa dig fram. Ibland blir jag illamående av pommes, ibland går det bra.
Hoppas detta hjälper dig något Lena. Jag har godkänt din vänförfrågan på Facebook så vi kan höras där. Annars är min mailadress nilsbakken.lill@gmail.com.
Och du, det hade varit roligt att träffa dig. Det måste vi absolut göra.

Så vill jag önska er alla en riktig trevlig Midsommar.



Kram Lill.


1 kommentar:

  1. tack för all information! Måste erkänna att jag redan testat kolsyra, och det går bra. Stekt mat har jag inte ätit, har mest levt på köttbullar och potatis. Fast jag har inte mosat köttbullarna utan tuggat dem väldigt noga. Har nog hoppat över puréstadiet kanske... men jag mår bra i alla fall. Jag har inte börjat äta grönsaker än, är inte så förtjust i kokta grönsaker. Jag brukade göra en röra där jag kokade krossade tomater, vitkål, svamp, morötter, zucchini och massa kryddor. Tänkte börja med den röran nästa vecka. Passar bra för på söndag (4/7) skall jag ha kalas och bjuda på grillad kyckling, klyftpotatis, sallad och denna röran. Hoppas jag kan äta lite av det i alla fall :) Får väl ha några köttbullar i reserv... Ha det gott!

    SvaraRadera