måndag 17 maj 2010

Gratulerer Norge och Grattis till oss.


wedding

17maj är Kjell och min bröllopsdag. Så nu vet ni varför hela Norge firar..... ha ha...... nej skämt åsido.
17maj är Norges nationaldag. Denna dag 1814 skrev Riksförsamlingen på Eidsvoll landets grundlag. Prins Christian Frederik blev Norges konung.
17maj är en officiell flaggdag och offentlig högtidsdag i Norge. En arbetsfri dag. Barn och vuxna har sedan slutet på 1800-talet firat dagen mer än det som är vanligt för många andra länders nationaldagar, bland annat med barnetåg.Man anser at 17. maj blev instiftat som nationaldag i 1836, året då Stortinget firade 17. maj-fest för första gång, men troligtvis var den allra första firandet av dagen i Trondhjem i 1815 med den dansk-trönderska Matthias Conrad Peterson som initiativtagare. Peterson ville gjöra 17. maj till en stor national festdag. Tusenvis gick i tåg från Ilevollen i Trondhjem.
Norska elever och studenter blev tidigt viktiga aktörer i markeringen av 17. maj. Det första offisiella barnetåget, som bara bestod av pojkar, gick i Oslo i 1870 efter initiativ av diktaren Björnstjerne Björnson. Ideen tilhörde skolebestyrer Peter Qvam, som i 1869 gjenomförde en parade med barna från sin skole. I det första barnetåget gick ca 1200 pojkar. Flickorna fick vara med från 1889.
Sedan 17. maj 1906 har den norska kungafamiljen stått på slottsbalkongen och helsat osloskolornas elever, bortsett från i 1910, då kung Edward VII, drottning Mauds far, blev begravd, och under krigsåren 1940-1945.
Russefirandet bland avgångseleverna vid gymnasierna kommer från danska studenttraditioner.
17maj räknas som barnas dag. Alla får nya kläder och pyntas med rosetter eller annat i rött, vitt o blått. Vissa av dom bär bunad, en speciell dräkt för varje kommun. En egen flagga har de också. Först går de i tåg, sen är det lekar och tillställningar på skolorna eller andra platser. De får äta hur mycket de vill av korv, glass och dricka.
Efter allt detta går hela familjen ut på stan och äter middag eller de har en sammankomst hemma med goda vänner och traditionell mat.Så vill jag även Gratta Angel på dopdagen. Synd jag inte kunde vara med, men jag kommer en annan gång när jag är riktig frisk efter operationen.

Angel

Detta var allt för denna gång.

Ha det gott alla.

Kram Lill.


1 kommentar:

  1. WOW..Gift på selveste mai,alle nordmenn feirer for dere....Hurra....

    SvaraRadera