måndag 28 december 2009

Restless Legs.
Hej på er alla.
Idag ska jag skriva om något som nästan förstör mitt liv. Restless Legs. (RLS).

Restless legs är en kronisk sjukdom som inte kan botas. Den som har RLS får ofta besvär som återkommer livet igenom.
Restless legs, eller rastlösa ben, är en ganska okänd åkomma trots att den är vanlig. Det är oftast en kronisk sjukdom med besvär som återkommer hela livet.
Symtom på rastlösa ben är krypningar, sugande spänningar djupt inne i benet, domningar, ryckningar, en känsla av kyla eller hetta och smärta. För mig känns det som om jag har halva foten i ett is-block. Symtomen kan variera i styrka. Besvären är störst när jag vilar, framför allt när jag lägger mig, och blir lindrigare när jag rör på mig. Besvären brukar mest kännas i nedre delen av benen, mellan knä och fotled, ja och i tårna, men ibland även högre upp i benen och i armarna. Obehagen är ofta störst sent på kvällen eller under natten. Så fort jag lägger mig börjar det. Jag MÅSTE röra på benen och sparka rakt ut.Jag vrider och vänder på mig hela tiden och det går inte att sova. Då är det bara att gå upp igen.

Då är det tur att jag har min dator och Facebook.... hehe....

Visst känns det även när jag är uppe, men inte lika starkt. Smärtan finns alltid där, natt som dag. I sällsynta fall kan symtomen även drabba armarna och t.o.m. bålen och huvudet, men som tur är har det inte drabbat mig, fast man vet aldrig om det kommer.
Tillstånd som detta förväxlas i bland med benkramp, växtvärk och sovande/domnade ben, fast detta är något mycket värre.


Ofrivilliga muskelryckningar och sparkar tillsammans med krypningar kan göra att jag vaknar flera gånger per natt dom få nätter jag sover, då med hjälp av en sovtablett, något som jag inte gärna eller ofta tar. Ryckningarna kan uppträda flera hundra gånger per natt. Det gör att jag inte kan sova och jag blir trött och får svårt att koncentrera mig på dagarna. Jag har svårt att sitta stilla, så någon längre resa klarar jag inte av.
Jag som alltid har hållit på med något. Broderat, målat glas och porslin, stickat, virkat mm. Nu orkar jag inget av detta. Är bara trött numera. Det är jobbigt bara att gå ut till bilen och åka iväg och handla.


Sjukdomen har beskrivits som "den vanligaste sjukdomen du aldrig hört talas om". Den beräknas drabba 5-10% av befolkningen med varierande grad av allvarlighet. Orsaken är ännu okänd, men den kan ibland vara brist på järn, B-12 eller Folsyra. Jag äter alla dessa tre, men det hjälper inte.
Har även testat Parkinsonsmedicinen Madopark, men den hjälpte inte och jag blev väldigt arg av den.
Så fick jag höra om en ny medicin som kom ut just för RLS. Sifrol. Jag var inte sen om att kontakta min läkare och få den utskrivet, men den hjälpte inte den heller.
Nu får jag bara leva med detta och det är inte lätt. Ibland sover jag inte en minut på ett till två dygn. Sen somnar jag av ren utmattning och sover kanske två-tre timmar.
Vad jag längtar tillbaka till den tiden då jag bara kunde lägga huvudet på kudden och somna direkt och sen sova hela natten.

Jag kan bara säga såhär:" Förr hade jag ett liv. Nu har jag bara RLS".

Sen har jag även Fibromyalgi, men den är inget gemfört med RLS.
Ja detta var mycket "klagande", men som tur är så har jag mitt goda humör och lätt för att skratta. Det har hjälpt mig många gånger.

Detta var allt för denna gången.
Ha det gott alla.

Kram Lill.


1 kommentar:

  1. Hej. Tittar in och önsakr dej en God Fortsättning. Hoppas julen varit bra. Ha det bäst.
    Kramen

    SvaraRadera