fredag 16 april 2010

GASTRIC BYPASS.
Hej på er alla.
Hoppas det är lika fint väder hos er som det är här hos oss. Solen gassar och man blir på så gott humör.
Vaknade 06,30 och kände mig riktigt pigg och glad. Har sovit görgott i natt. Lite hungrig är jag förståss, men det är ju bara en dag jag har varit helt utan mat. Veckan innan så åt jag ett litet mål mat pr dag, resten var det Modifast.
Kjell och Jennie får göra sig mat själva nu. Klarar inte av det ännu.

Nu är det ju så att man måste inte gå på just Modifast. Det kan vara Nutrilett, Cambridge, God Balans, Allévo, Naturdiet, Xtra VLCD eller vad som helst som klassas som LCD eller VLCD diet.

LCD = Low Calorie Diet.
VLCD = Very Low Calorie Diet.


Men man får inte äta bars eller annat. Det ska inte vara några bitar bara flytande.

Det är olika hur länge man ska gå på flytande, 3 eller 6 veckor. Tur det bara blev 3 för mig. Detta räknar läkaren ut beroende på vad man har för BMI. Orsaken till att man ska gå på diet är att det ska bli så lite fett runt/i levern som möjligt. Annars kan de inte göra det med titthålsoperation. Då blir det ett riktigt ingrepp. När man går in med titthål så måste de flytta på levern och den "hängs" då i en "krok". Detta går inte om den är för tung av fett.

Själva operationen kan genomföras antingen som vanlig öppen kirurgi där man öppnar buken mellan bröstbenet och naveln eller genom titthålskirurgi. Då blir det 5 små hål, (som en gallstensoperation med titthål fast dom går inte in i naveln). En liten ficka i övre delen av magsäcken sys av till en storlek av cirka 1-1½ deciliter. Därefter kapas tunntarmen av och sys fast vid den nya magsäcksfickan. Tolvfingertarmen sys sedan fast cirka 1-1½ meter ned efter tunntarmen. Operationen tar 1½-3 timmar att genomföra.


Det första dygnet efter operationen får man endast små mängder dryck som ska sippas eller drickas med sked. Successivt ges lite tjockare drycker som nyponsoppa och välling. Efter 2-3 dagar får man åka hem då man kan klara av att äta och tillgodogöra sig minst 1½ liter vätska per dygn. Kostråden skiljer sig mycket beroende på vilket sjukhus som opererar. En sjukskrivningsperidod på cirka fyra veckor är normal. Den första tiden kommer man att vara stel och öm i operationsärren.


Komplikationer
Ibland kan läckage uppstå från magsäck och ut i bukhålan varpå ett nytt ingrepp krävs. Som vanligt i samband med operationer så finns alltid en infektionsrisk.
Dödligheten efter operation ligger på 0,17 % räknat på en trettiodagarsperiod efter ingreppet. (1-4 av 1000)

Bieffekter
De vanligaste bieffekterna uppstår när man ätit för fort eller tuggat maten dåligt. Då kan illamående och kräkningar uppstå. Även så kallad dumpning kan man få. Det är ofarligt men obehagligt och uppstår då maten kommit ner för fort i tunntarmen. Dumpning yttrar sig genom yrsel, kallsvettningar och ökad hjärtfrekvens. Diarréer kan uppstå då för fet mat har ätits.

Andra bieffekter är mindre känning av leder, diabetes, social fobi, depression etc

Efter operationen går det endast att äta 1½-2 deciliter mat per portion; vikten rasar därför fort. Det är inte onormalt att man minskar 15 kilo under första månaden. Det är viktigt att äta rätt och på jämna tider under dagen. Mellan de vanliga måltiderna ska mellanmål intas. Det är också viktigt att maten tuggas väl. Eftersom näringsupptaget till viss del minskas så måste den opererade också äta oftare än en ickeopererad, åtminstone till att börja med.

I snitt tappar opererade personer 61,2 % av sin övervikt. Kirurgen jag snackade med sa att man går ned 10kg i månaden de 6 första månaderna.

Ja vi får se hur detta slutar. Kan inte säga annat än att jag är rädd. Går hela tiden och tror att jag inte ska vakna efter operationen, men som en kompis sa till mig, då får man ju en fin död som man inte märker av .... he he ...... Usj nej, jeg vill fortsätta leva för mina barn och min man.

Det var allt för denna gången.

Ha det gott alla.

Kram Lill.


1 kommentar:

  1. Hei Lill , jeg har søkt om den samme oprasjonen men ting tar tid . Har prøvd alt mulig for og gå ned i vekt men kiloene har kommet på igjen : ( . Prøver og gjøre noe mens jeg venter men av og til er det tungt . Har snakka med flere som har tatt oprasjonen og de sier det er det beste de har gjort , så vi får satse på det . Lykke til med oprasjonen : ) . Ha ei fortreffelig helg , klem : )

    SvaraRadera